Openstaande facturen uit handen geven? Hier moet je op letten.

2 minuten | Tips

Helaas komt het soms voor dat je klanten de openstaande facturen niet betalen en je komt er met je klant zelf niet uit. Je hebt dan hulp nodig bij het tot stand komen van de betaling of het regelen van een betalingsregeling. Ga dan op zoek naar een betrouwbare partner.

Een betrouwbare partner herkent u aan certificeringen, zoals ISO. Daarnaast zijn enkele deurwaardersorganisaties aangesloten bij Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders (GGDW). Dat zorgt voor extra financiële zekerheid.

Incassobureau versus deurwaarder

Je bepaalt zelf hoe ver je wil gaan om de openstaande factuur te incasseren. Je kunt ook zelf al veel doen om onbetaalde facturen te voorkomen of om het op te lossen.

Wanneer je hulp inschakelt kun je onder andere kiezen voor een incassobureau of een deurwaarder. Incassobureaus hebben minder bevoegdheden dan deurwaardersorganisaties. Incassobureaus mogen aanmanen, maar mogen geen gerechtelijke stappen nemen. Hiervoor werken ze veelal samen met een derde partij, een deurwaarderskantoor.

Een incassobureau of deurwaarderskantoor is een verlengstuk van je bedrijfsvoering. Het is dan ook belangrijk om bij het kiezen van een juiste partner de afweging te maken of de werkwijze van het betreffende bedrijf past bij jouw bedrijf. Wordt de klant aangesproken met de juiste tone of voice, proberen ze waar mogelijk te voorkomen dat je klant nog hogere schulden krijgt? Dit zijn enkele voorbeelden die van belang zijn voor jouw keuze.

Wanneer geef je een openstaande factuur uit handen?

Dat kun je zelf bepalen. Waarschijnlijk is de hoogte van de factuur van belang? Maar wellicht ook de klantrelatie en mogelijke gevolgen van het uit handen geven?

Kosten en baten

Het is daarom een afweging die je zelf moet maken. Je maakt een afweging van investering in eventuele kosten, tijd en energie ten opzichte van de kosten die je maakt bij het afboeken van de factuur. Wil je weten meer weten over het kostenrisico bij GGN? Gebruik dan onze handige rekentool

Belangrijk om te weten: als jouw klant de volledige hoofdsom betaalt, dan kost het jou niets! De wet bepaalt namelijk dat incassokosten in eerste instantie door jouw klant, de debiteur, betaald moeten worden.

Klantrelatie

Los van de financiële afweging kan een emotionele afweging ook meespelen in de keuze om een onbetaalde factuur  uit handen te geven. Je wil de relatie met je klant niet negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om je te verdiepen in de aanpak van je partner. Deze partner is namelijk een verlengstuk van jouw bedrijf en daarom is het belang dat de aanpak daarbij past.

Mocht je besluiten uw openstaande factuur bij GGN uit handen te geven, bekijk dan deze tips.

Coronavirus

Net zoals heel Nederland hebben ook wij maatregelen moeten treffen vanwege het coronavirus. Wij krijgen veel vragen van klanten (debiteuren) en opdrachtgevers over de gevolgen van het coronavirus. Onze missie ‘aandacht loont’ is nu meer dan ooit actueel. Lees meer over hoe wij hier mee omgaan.

 

Reacties

Geef een reactie