6 tips om openstaande facturen betaald te krijgen

3 minuten | Tips

Als ondernemer probeer je jouw producten of diensten zo veel mogelijk volgens afspraak te leveren. Het is dan vervelend als jouw klant de betalingsafspraken niet na komt. Je wil dat je factuur betaald wordt maar de relatie met de klant wil je ook graag behouden. We geven je daarom 6 tips om jouw openstaande facturen wel betaald te krijgen. Hiermee kan je vandaag nog zelf aan de slag!

Lees hieronder de tips om snel met jouw onbetaalde facturen aan de slag te gaan.

Onze 6 tips:

 1. Check de betaalwaardigheid en maak goede afspraken over de betaling
  Een kredietcheck vooraf geeft een goede indicatie over het risico op eventuele onbetaalde facturen. Is er een betalingsrisico? Dan kun je vooraf al maatregelen nemen om problemen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een aanbetaling of vooraf betalen.
 2. Zorg altijd voor een getekende overeenkomst met je klant
 3. Verzamel de juiste data en leg deze vast
  Up-to-date gegevens zijn belangrijk. Naast de NAW gegevens is het verstandig om een e-mail adres en telefoonnummer vast te leggen. Dit geeft je de mogelijkheid je klant op verschillende manieren te bereiken bij het ontstaan van een openstaande vordering.
 4. Blijf met je klant in gesprek en maak afspraken
  Ga altijd het gesprek aan met je klant als een betaling uitblijft. Zo hoor je meer over de achtergrond en kun je passende afspraken maken. Wederzijds begrip zorgt er vaak voor dat een openstaande factuur alsnog betaald wordt. Als je een betalingsregeling met je klant afspreekt, maak dan afspraken die de klant kan nakomen en leg de termijnen en betaalmomenten altijd schriftelijk vast.
 5. Houdt in je incassoproces rekening met de tijden waarop je incasseert
  Schrijf je klant bijvoorbeeld aan wanneer zij zelf geld ontvangen, dan is de kans het grootst dat jouw rekening betaald wordt. Laat ook rekeningen niet oplopen, want dan stapelen de problemen zich alleen maar op.
 6. In geval van klachten: handel ze af.
  Klachten worden vaak als excuus gebruikt om niet te betalen. Handel eventuele klachten daarom snel en schriftelijk af.  Leg ook de afhandeling van de klacht schriftelijk vast.

 

Factuur uit handen geven

Is het toch niet gelukt om de factuur betaald te krijgen? Dan kun je ervoor kiezen om de onbetaalde factuur uit handen te geven bij een gespecialiseerde partij. Lees hier waar je op moet letten bij de keuze van een partner.

Reacties

Geef een reactie