Workshop GGN-deurwaarder op ROC TOP Business

2 minuten | Samenwerken

‘Mandem moesten allemaal een barkie leggen voor de huur, maar een was te skeer. Nu staat er zo’n tatta voor de deur die dreigt met popo als mandem niet een paar barkie extra payen.’ Het is oké als je het bovenstaande niet meteen begrijpt. Wij snapten het eerst ook niet.

Tijdens onze workshop op het ROC TOP Business in Amsterdam werd eens te meer duidelijk hoe groot de kloof is tussen de belevingswerelden van gerechtsdeurwaarders en jongeren met schulden. De workshop die we gaven in samenwerking met ONSbank was niet alleen bedoeld om die kloof enigszins te slechten, maar ook om de jongeren te informeren en wakker te schudden.

ONSbank geeft een serie van acht workshops op scholen om jongeren te laten nadenken over de rol van geld. Wij zijn gevraagd om met de jongeren te praten over wat er gebeurt als je schulden hebt. Op basis van een drietal fragmenten uit de recent verschenen documentaire De Schuldmachine gingen twee klassen van het ROC in deze workshop in gesprek met GGN-deurwaarder Christian Bosch en Rosana, coach namens ONSBank. De fragmenten tonen met welke problemen jongeren met schulden te maken krijgen en vooral: hoe snel schuldproblemen kunnen verergeren als de jongeren nalaten om actie te ondernemen. De leerlingen werden uitgedaagd om na te denken over deze minder leuke kant van het leven en kregen de gelegenheid om vragen te stellen aan een échte deurwaarder.

Christian heeft in zijn persoonlijke leven te maken gehad met schuldproblematiek. Daarnaast heeft hij de praktijkervaring van de rondes die hij maakt als deurwaarder. Hij kent dus beide kanten van het verhaal en is zodoende de uitgelezen persoon om bij te dragen aan deze workshop.

Als het echter gaat over het slechten van kloven in belevingswerelden, is het natuurlijk geen eenrichtingsverkeer. Waar de leerlingen werden bijgepraat over de werking van de incassopraktijk, leerden wij een en ander bij over zowel de gangbare terminologie onder jongeren, als hun belevingswereld op het gebied van schulden. Immers, GGN is een stuk beter in staat om jongeren waar we mee te maken krijgen, aandacht op maat te geven als wij ons goed kunnen inleven in deze groep.

Reacties

Geef een reactie