Skiptracing zal zijn sporen verdienen

4 minuten | GGN | Innovatie

Kees van den Heuvel, Commercieel Directeur

De zogenoemde VOW-ers (vertrokken onbekend waarheen) worden een bedreigde soort.
De meeste debiteuren zijn eenvoudig te vinden. Bij GGN hebben we een database met gegevens over 3,6 miljoen debiteuren: hun NAW-gegevens, schulden, betaalgedrag. Als we een debiteur willen vinden, moeten we de adresgegevens gebruiken die bij de burgerlijke stand -tegenwoordig de BasisRegistratie Personen (BRP) geheten- vermeld zijn. Maar als iemand daar niet staat ingeschreven, vangen we bot. We hebben dan te maken met een VOW-er: vertrokken onbekend waarheen.

100 miljoen euro

Op naam van de voltallige groep VOW-ers staat een schuld uit van meer dan 100 miljoen euro. Daarom is GGN het project Skiptracing gestart, het opsporen van ‘skipped’ oftewel niet-geregistreerde personen. Hoewel er vanzelfsprekend geen database is met gegevens van VOW-ers, zijn er vaak wel sporen van hen te vinden in de digitale wereld. Zelfs als mensen bijvoorbeeld naar de Antillen zijn vertrokken, is hun Facebook- of LinkedIn-profiel nog even dichtbij. De sociale media is dan ook één spoor dat we nalopen.

Hoopgevend

De resultaten van een eerste experiment met 300 debiteuren zijn hoopgevend. Van 22 procent weten we zeker wie de debiteur is en hebben we informatie gevonden die ons de mogelijkheid biedt tot contact, waardoor we de debiteur alsnog kunnen verleiden tot het betalen van de openstaande rekening. Denk aan een telefoonnummer, emailadres, woonadres of onroerend goed, een kenteken of een partner. Van 26 procent weten we zeker wie de debiteur is en hebben we een actief Facebook- of LinkedIn-profiel gevonden. Van de rest hebben we vooralsnog geen sporen kunnen achterhalen. In bepaalde gevallen kijken we of onze partner Hoffmann Bedrijfsrecherche daar verder mee komt, want zij hebben meer opsporingsbevoegdheden dan wij.

Uitsterven

Uiteindelijk zullen we voor skiptracing een kosten-batenafweging moeten maken. Het helpt daarbij dat wij marktleider zijn en over middelen beschikken om zaken groots aan te pakken, zoals onze automatische belcomputer. We gaan nu kijken hoeveel het oplevert. Ik denk dat skiptracing zijn sporen zal verdienen. En dat de VOW-er zal uitsterven. De groep zal in elk geval sterk uitdunnen. En voor de VOW-er die dit leest en onmiddellijk al zijn sociale media-profielen gaat wissen: Hoffmann maakt periodieke back-ups van het internet. Ik zou zeggen: tot gauw!

Reacties

Geef een reactie