Nederland probleem schuldenvrij: we fiKksen het samen!

5 minuten | Samenwerken

Martijn van Dijk, Productmanager

Iedereen in Nederland zonder problematische schulden. Zou mooi zijn, toch? Ja, ook voor ons! Incasseren van betaalachterstanden vormt weliswaar ons bestaansrecht, maar bij ons staan niet de schulden maar de mensen centraal. Wij helpen ze om hun betaalachterstanden op te lossen, of liever nog, om voor altijd van de problematische schulden af te komen. Hoe we dat doen? Onder meer met de slimme app fiKks. We leggen uit hoe die werkt.

Wist u dat een op de vijf Nederlandse huishoudens kampt met problematische schulden? Dat zijn er meer dan ooit. Dat viel ook ADG dienstengroep op doordat bij steeds meer medewerkers beslag werd gelegd op het salaris. Hoog tijd om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, vond ADG dienstengroep. Zij ontwikkelde de schuldpreventie-app fiKks en ging met GGN de samenwerking aan om dit actief bij de juiste doelgroep onder de aandacht brengen.

Persoonlijke buddy

FiKks werkt een beetje als een datingapp. Want het begint ermee dat de deelnemers – de mensen met schulden – zelf hun buddy kiezen, de persoon die hen een-op-een gaat begeleiden. Hoe die begeleiding eruitziet, is aan de deelnemer. Wil deze anoniem blijven? Dan stelt de buddy vragen via de app. Bijvoorbeeld: hoe ziet je financiële situatie er deze week uit? En waar loop je tegenaan? De deelnemer kan via de app altijd contact opnemen met zijn of haar buddy. Deze houdt continu een vinger aan de pols. Door vragen te beantwoorden en te stellen, motiveert de buddy de deelnemer om problemen aan te pakken. Hiermee zijn schulden natuurlijk niet in één keer opgelost, maar is wel het begin gemaakt.

Duwtje in de rug

Buddy’s vinden, dat was na de lancering van de app nog het makkelijkst. Doordat Jeroen Dijsselbloem zich als eerste buddy meldde, liep het al snel storm. Veel vrijwilligers, al dan niet professionals in de financiële wereld, meldden zich aan. Het zijn juist de potentiële deelnemers die een duwtje in de rug nodig hebben. Velen schamen zich voor hun geldproblemen. Of ze realiseren zich niet dat hun schulden problematisch zijn of dreigen te worden. Wist u dat het gemiddeld 4 jaar duurt voordat mensen met schulden hulp zoeken?!

Hierin ligt onze meerwaarde. Onze deurwaarders bezoeken dagelijks mensen met betaalproblemen en ook op ons contactcenter spreken we hen dagelijks. Via hen brengen we fiKks elke dag ter sprake bij mensen waarvan wij denken dat het hen kan helpen. Daarbij houden we rekening met de situatie van de persoon die we spreken. Onze persona’s helpen daarbij. Als wij denken dat er een betere oplossing is, dan adviseren we die. Zo heeft iemand met ernstige structurele geldproblemen meer aan schuldhulpverlening, dan aan deze app.


Meer weten? Of buddy worden?

FiKks is gelanceerd in maart 2018 en inmiddels zijn we de 1700 deelnemers gepasseerd. En als het aan ons ligt, worden dat er alleen maar meer.

Wist u dat ook u uw klanten of medewerkers met geldproblemen kunt helpen?

Bijvoorbeeld door de fiKks-app door middel van bijvoorbeeld folders te promoten. Kijk hiervoor op www.samenmetfikks.nl. Of door u aan te melden voor de speciale e-learning om buddy te kunnen worden. Weten wat dat inhoudt? Of wilt u weten wat GGN nog meer doet om mensen met schulden te helpen? Kijk dan op www.ggn.nl/zakelijk/socialeaanpak. En houd onze volgende blog in de gaten: hierin vertellen we over onze samenwerking met uitzendbureau Timing.

Reacties

Geef een reactie