Schuldenwijzer ondersteunt gedupeerden toeslagenaffaire

Afgelopen jaar is de Belastingdienst gestart met het herstellen van de toeslagenaffaire. Hierbij worden ook de financiële gevolgen zo goed als mogelijk hersteld. Als onderdeel daarvan zijn de lopende schulden bij deurwaarders tijdelijk ‘gepauzeerd’ en uiteindelijk worden deze schulden betaald door de Sociale Banken Nederland (SBN).

Om voor de afwikkeling van deze schulden in aanmerking te komen, dienen gedupeerden zelf actie te ondernemen. Via de website schuldenwijzer.nl kunnen zij een overzicht van alle schulden downloaden en doorgeven aan SBN.

Om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk gedupeerden bereikt worden, heeft GGN er voor gekozen om hier een actieve rol in te spelen. Zo zullen wij onder andere diverse communicatie versturen om u te wijzen op het aflopen van het zogenaamde moratorium en u te begeleiden in het ondernemen van de juiste acties. Dit doen wij met een team van specialisten die direct complexe vragen kunnen beantwoorden en actief monitoren of de juiste vervolgstappen worden gezet.

Informatie voor gedupeerden Toeslagenaffaire

Bent u gedupeerd door de problemen met de Kinderopvangtoeslag, dan nemen wij contact met u op als u een vordering bij ons heeft die in aanmerking komt voor herstel. Wij informeren u eerst via e-mail, waarna we u ook nog telefonisch benaderen. Hebben we geen mailadres of telefoonnummer, dan ontvangt u van ons een brief.

De private schulden die in aanmerking komen voor herstel hoeft u niet zelf te betalen. In opdracht van de Belastingdienst betaalt Sociale Banken Nederland (SBN) deze schulden voor u nadat u een overzicht instuurt van uw schulden.

Hoe geeft u uw schulden door aan SBN?

Via de website sbn.nl kunt u uw schulden doorgeven. Een overzicht van uw schulden kunt u vinden op schuldenwijzer.nl. Momenteel kunnen alleen gerechtsdeurwaarderskantoren zoals GGN gegevens aanleveren aan Schuldenwijzer. Voor het maken van een overzicht van alle schulden adviseren wij u om de hulp van uw gemeente in te schakelen. Op de website toeslagen.nl/private-schulden ziet u welke schulden u kunt doorgeven aan SBN.

Meer informatie

Alle informatie is te vinden op de speciale pagina van Schuldenwijzer. Ook heeft Schuldenwijzer een handige brochure gemaakt met daarin alle informatie overzichtelijk op een rij.

 

 

Ben je gedupeerd door de problemen met de kinderopvangtoeslag?

Je hebt recht op compensatie van je schulden. Je kunt je schulden laten betalen door SBN (Sociale Banken Nederland).
Heb je schulden bij gerechtsdeurwaarderskantoren? Download de folder op deze pagina. Hierin staat wat je moet doen om je schulden door SBN te laten betalen.

Welke schulden betaalt SBN?

SBN betaalt alleen private schulden die onder het beleidsbesluit van de overheid vallen, dit betekent onder andere dat de schulden:

  • ontstaan zijn op of na 1 januari 2006;
  • en opeisbaar zijn vóór 1 juni 2021.

Heb je nog vragen?

  • Bij vragen over het toevoegen van schulden op de website van SBN kun je contact opnemen met het Service Center van SBN: 088-141 05 60.
  • Misschien staat jouw vraag ook al bij de Veelgestelde vragen op de website sbn.nl/veelgestelde-vragen
  • Bij vragen over de hulp van Schuldenwijzer bij de betaling van je private schulden kun je de Veelgestelde vragen raadplegen op de website schuldenwijzer.nl/toeslagenhulp/.
  • Heb je het webinar van de Belastingdienst over het indienen van je schulden bij SBN gemist? Je kunt het hier terugkijken. In dit webinar wordt ook uitgelegd hoe het portaal van SBN werkt.