In 2025 praten we niet meer over sociaal incasseren

4 minuten | Sociaal incasseren

Kees van den Heuvel, Commercieel Directeur

Je kunt er in de wereld van de deurwaarders niet omheen: de term sociaal incasseren. Bij GGN noemen we dit liever ‘aandacht loont’. Soms helpt het om mensen met schulden streng aan te pakken. Maar veel vaker – en nu meer dan ooit – zijn aandacht en hulp nodig. En neem van mij aan: over vijf jaar noemen we dit niet meer ‘sociaal’. Waarom niet? Dan is deze manier van incasseren de norm!

Heel eerlijk? Ik vind het maar een rot-term: sociaal incasseren. Begrijp me niet verkeerd, incasseren móet op een sociale manier gebeuren, met oog voor de persoonlijke situatie van de mensen met schulden. Een andere manier is er volgens mij niet. Of zou er niet mogen zijn. Maar juist daarom is de term naar mijn mening dubbelop. Waarom sociaal incasseren de laatste tijd een trend is in de markt? Dat komt omdat de schuldenproblematiek in Nederland zichtbaarder is dan ooit!

Zo veel wijzer dankzij data-analyse

Er zijn meerdere redenen waarom mensen hun rekeningen niet betalen. Nonchalance bijvoorbeeld, of onwil. Maar er zijn ook mensen die niet kúnnen betalen. Natuurlijk zijn die er altijd geweest. Maar dankzij data-analytics hebben we sinds kort inzicht in de omvang van de verschillende groepen en in de redenen waarom mensen niet betalen. Zo weten we nu dat de groep mensen die echt niet kan betalen, 74 procent is van alle ruim 3 miljoen klanten in onze database.

Van de regen in de drup

Voorheen kreeg elke Nederlander met schulden dezelfde behandeling door de deurwaarder, met uiteindelijk ook dwangmiddelen als huisuitzettingen en loonbeslagen. Maar nu weten we dat het overgrote deel simpelweg niet kán betalen. Welk effect heeft het dan om deze mensen met een gerechtelijk vonnis daartoe te dwingen? Geen enkel! Sterker nog, ze worden er alleen maar meer door op kosten gejaagd, en komen zo van de regen in de drup. Door nieuwe inzichten en op basis van data-analyse is er bewustwording opgetreden. Bij veel deurwaarders- en incassobureaus, maar ook bij onze opdrachtgevers.

Dwang? Geen effect en onacceptabel

Niet alleen hebben dwangmiddelen bij deze doelgroep geen effect, we vinden de inzet ook onacceptabel. Het kan toch niet zo zijn dat we eraan bijdragen dat deze mensen verder in de problemen komen? Dat de schuldenproblematiek in Nederland blijft toenemen? En dat allerlei instanties daaraan verdienen? Weet je bijvoorbeeld dat de omvang van de ‘schuldenindustrie’ in Nederland zo’n € 11 miljard per jaar is? Gelukkig hebben we nu inzicht. We snappen dat mensen met schulden juist geholpen moeten worden. Dit kan, afhankelijk van iemands persoonlijke situatie, met bijvoorbeeld een buddy via een app, de juiste doorverwijzing of het vinden van een baan. Dat is wat we onder sociaal incasseren verstaan.

Goed en slecht nieuws

En weet je wat zo hoopvol is? Naar mijn mening staat het woord sociaal er over een paar jaar niet meer bij. Ik verwacht namelijk dat deze manier van incasseren in 2025 de norm is. Niemand die dan weet wat we met sociaal incasseren bedoelen. Of ik de toekomst op dit vlak alleen maar rooskleurig inzie? Helaas niet. Er speelt namelijk ook een andere trend die toeneemt. Ik zie meer schulden ontstaan. Denk aan achteraf betalen, private leasen of producten kopen op afbetaling. Zo werk je schulden in de hand. Mensen zonder financiële middelen kunnen van alles aanschaffen en komen achteraf in de problemen. Ze worden dan geconfronteerd met toenemende kosten.

Onze taak: bewustwording creëren

Ik zie het als taak van GGN om hierover het gesprek aan te gaan. Zo spreek ik regelmatig met grote organisaties. Organisaties die het verschil kunnen maken. Op directieniveau zetten zij in op maatschappelijk verantwoord ondernemen en trekken dat door naar de werkvloer. Door het gesprek aan te gaan, creëren we bewustwording rondom de schuldenproblematiek. De snel toenemende digitalisering helpt ons daarbij: hoe meer we weten over mensen met betalingsachterstanden, hoe concreter we de samenwerking kunnen opzoeken met het bedrijfsleven, overheden en hulpverleningsinstanties. Nederland schuldenvrij: misschien is het een utopie, maar door samen te werken, pakken we de schuldenproblematiek aan.


Download deze blog hier als PDF

Reacties

Geef een reactie