Deurwaarder

Een deurwaarder (gerechtsdeurwaarder) is een openbaar ambtenaar die officiële gerechtelijke stukken bij de (proces)partijen bezorgt. Een deurwaarder is een door de koning benoemde openbaar ambtenaar met ruime bevoegdheden voor het innen van schulden. Dit wil zeggen dat de deurwaarder onder andere dagvaardingen uitbrengt bij de gedaagde partijen. In de dagvaarding wordt omschreven wat en hoe hoog de vordering is van de schuldeiser en wat de gevolgen zijn indien de debiteur niet overgaat tot betaling.

 

EISEN VOOR EEN DEURWAARDER

Een deurwaarder is benoemd door de Kroon en de deurwaarder is lid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Wanneer de deurwaarder niet bekend is bij deze organisatie, is het geen gerechtsdeurwaarder.

 

ZONDER DEURWAARDER GEEN RECHTSZAAK

Om een rechtszaak te mogen beginnen tegen een niet-betalende klant, moet u een deurwaarder inschakelen. Alleen een gerechtsdeurwaarder mag een dagvaarding afgeven. Zonder dagvaarding kunt u geen rechtszaak beginnen.

 

TAKEN VAN EEN DEURWAARDER

Een deurwaarder heeft meer taken dan alleen het opstellen en uitbrengen van een dagvaarding. Een deurwaarder zorgt er ook altijd voor dat de uitspraak van de rechter wordt nageleefd. Dit kan uiteenlopen van beslag leggen tot ontruimingen. Ook is de deurwaarder verantwoordelijk voor het in bewaring geven van goederen en het toezicht houden bij openbare verkopingen. Daarnaast maakt de deurwaarder in sommige gevallen een proces-verbaal van constatering op.

 

VERSCHIL DEURWAARDER EN INCASSOBUREAU

Vaak wordt gedacht dat een incassobureau en deurwaarder hetzelfde doen. Maar, beide hebben andere bevoegdheden. Een incassobureau mag namelijk enkel proberen de schulden te innen in opdracht van de schuldeiser middels het aanmanen, zoals: het sturen van brieven of door te bellen. Als er dan niet wordt betaald, kan een incassobureau een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Deze heeft vanuit de wet ruimere bevoegdheden dan een incassobureau. Als er een incassobureau of een deurwaarder wordt ingeschakeld komen de extra kosten bovenop het oorspronkelijke bedrag dat uw debiteur moet betalen.

 

Hoe start ik?

stap1

Incasso starten

Online vult u eenvoudig de gegevens van uw niet-betalende klant in. Ook kunt u hier de factuur en overige documenten uploaden.
stap2

Uw gegevens

Via uw KvK-nummer worden uw bedrijfsgegevens geüpload en vult u overige gegevens in. Zo draagt u uw eerste incasso-opdracht over aan GGN.
stap3

GGN gaat aan de slag

Na ontvangst controleren wij uw gegevens en starten direct het incassoproces. U ontvangt een bevestiging en login voor MijnGGN.
stap4

Volgen in MijnGGN

In MijnGGN kunt u uw incasso volgen en wijzigingen aan ons doorgeven. Ook uw volgende incasso-opdrachten kunt u hier indienen.
Bent u al klant? Ga direct naar MijnGGN om uw incasso in te dienen