Cijfers over fraude, phishing en cybercrime

Publicatiedatum: 17 januari 2017

3x tips

Hoe waarborg je je privacy bij (betalings)transacties?

  1. Geef bij hotels of andere vakantiebestemmingen nooit zomaar je paspoort af. In veel landen is dit wettelijk niet verplicht. Met name het Burgerservicenummer (BSN) in combinatie met je pasfoto kan worden misbruikt voor identiteitsfraude. Geef een kopie waarop BSN en foto is doorgehaald.
  2. Ga zorgvuldig om met internetbankieren. Nooit op een openbaar wifi-netwerk, omdat deze vaak niet goed zijn beveiligd. Let bij mobiel bankieren en bij pinbetalingen goed op of er geen mensen meekijken. Beheer je veel geld, gebruik dan een aparte computer voor bankzaken. Zet hier een extra veilig besturingssysteem op.
  3. Let op bij online shoppen en betalen. Bijvoorbeeld of de webwinkel een keurmerk heeft, zoals Thuiswinkel Waarborg. Kies bij een nieuw account altijd een uniek en sterk wachtwoord. Ken of vertrouw je een webwinkel niet, betaal dan nooit via iDEAL. Hier kun je alleen vooraf betalen. Blijkt het een nepwinkel te zijn, dan krijg je je geld niet terug. Bij Paypal heb je wel aankoopbescherming. Op Klachtenkompas.nl kun je checken of er veel klachten zijn over een bepaalde webwinkel.

 

Meer lezen over privacy en betalen? https://www.ggn.nl/actueel/2016/ggn-creditmind-winter-2016

Delen op: